LDL cholesterol má v těle prospěšné funkce. LDL je často označován za špatný cholesterol, ale ve skutečnosti je to ten cholesterol který je špatný? Nebo jsou to všechny procesované rostlinné oleje vyrobené pod vysokou teplotou a tlakem? Nebo je možné, že cukr mutuje LDL cholesterol a kvůli němu se stává lepkavý? 🤔
Vysoké množství cholesterolu jsme začali konzumovat 6 milionů let dozadu. Teprve posledních 50 let nám rapidně stouply kardiovaskulární a metabolická onemocnění. Přesně od doby, kdy lidé začali míchat LDL s rostlinami, cukrem a oleji.
Zde je několik pozoruhodných výhod LDL cholesterolu
1. Syntéza hormonů: LDL cholesterol je prekurzorem pro syntézu různých hormonů, včetně pohlavních hormonů, jako je estrogen, progesteron a testosteron. Tyto hormony hrají rozhodující roli při reprodukci, vývoji a jiných fyziologických procesech.
2. Produkce vitamínu D: LDL cholesterol se podílí na syntéze vitamínu D, klíčové živiny, která pomáhá regulovat vstřebávání vápníku, zdraví kostí a imunitní funkci. Sluneční záření spouští produkci vitamínu D v kůži a LDL cholesterol jej pomáhá transportovat do různých tkání.
3. Integrita buněčné membrány: LDL cholesterol je součástí buněčných membrán a přispívá k jejich strukturní integritě. Pomáhá udržovat tekutost a stabilitu buněčných membrán, které jsou nezbytné pro správnou funkci buněk.